-Finns det några barn som kan tala dalmål nuförtiden?
-Vill de lära sig dalmål i skolan?
-Tycker föräldrarna att dalmålet är värt att bevara?
-Vad säger skolpersonalen?
-Finns det skillnader mellan de olika kommunerna inom dalmålsområdet?
Under 1999 genomförde Dalmålsakademin en stor undersökning som riktade sig till alla barn i åldrarna 4-12 år, deras målsmän samt till all skolpersonal i åtta kommuner i dalmålsområdet, med 10 565 besvarade enkäter.
Projektet presenteras utförligt i en rapport som redovisar bakgrunden och arbetets uppläggning, samt presenterar och analyserar enkätsvaren. Resultatet visas i form av tabeller där enkätsvaren sammanställts kommunvis.
Här följer några siffror ur rapporten:
4,5 % av barnen i Mora har svarat att de talar dalmål, 34 % förstår dalmål, fast de inte kan tala, och 57,5 % av Morabarnen svarade att de vill lära sig dalmål i skolan.
Dalmålet tycks leva starkast i Malung. Där svarar närmare 79 % av målsmännen ja på frågan: ”Talar någon i familjen dalmål?” Detta är den högsta svarsprocenten bland de åtta kommuner som ingår i enkäten. Sämst tycks läget vara i Orsa, där endast 23 % svarat att någon i familjen talar dalmål.
En stor majoritet av skolpersonalen – mellan 77 % (i Orsa) och 97 % (i Malung) – tycker att bevarande av dalmålet är viktigt och en majoritet av föräldrarna – mellan 74 % (i Orsa) och 94 % (i Älvdalen) vill att barnen ska delta i dalmålsundervisning.